The Canadian Cliff House flaunts its delicate location overlooking the Atlantic Ocean

Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_1

Last year, Modscape unveiled their design concept that showcased a ‘suspended’ house precariously perched atop the edge of a cliff. Well, the Cliff House by Canadian-studio MacKay-Lyons Sweetapple architects seems to have achieved this delicate positioning in reality, and the result is quite impressive to see. Situated in the maritime province of Nova Scotia, the low-cost construction is envisaged as a timber-made retreat with minimalist design considerations and passive architectural techniques.

The very first thing that catches the viewer’s attention pertains to the tiny section by which the 960 sq ft house maintains its contact with the ground level. To that end, the front part of the structure extends beyond this regular level, and is aptly supported by an ‘X’ arrangement of steel I-beams. As for the core habitat itself, its construction comprises of steel trusses and a timber framework – both of which ultimately account for a galvanized superstructure seen from outside.

Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_2

In regard to the low cost aspects of the Cliff House, the plan of the design is kept pretty simple with a straightforward rectangular scope. The zoning inside the building consists of a double height living space/dining room with a fireplace, and this entire space acts as the focal point of circulation with breathtaking views of the surrounding Atlantic Ocean through story-height glazed windows on all three sides. The expansive area is further complemented by an adjacent bathroom, and a bedroom on the mezzanine level.

As the architects make it clear –

On approaching the cabin from the land, one is presented with a calm wood box with its understated landscaping, firmly planted on the ground, in contrast with the subsequent dramatic interior experience of flying off cliff.

Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_3 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_4 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_5 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_6 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_7 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_8 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_1

Via: Dezeen

Image Credits: Greg Richardson.

  Subscribe to HEXAPOLIS

To join over 1,100 of our dedicated subscribers, simply provide your email address:


ps_menu_class_0
ps_menu_class_1
ps_menu_class_2
ps_menu_class_3
ps_menu_class_4
ps_menu_class_5
ps_menu_class_6

The Canadian Cliff House flaunts its delicate location overlooking the Atlantic Ocean

Last year, Modscape unveiled their design concept that showcased a ‘suspended’ house precariously perched atop the edge of a cliff. Well, the Cliff House by Canadian-studio MacKay-Lyons Sweetapple architects seems to have achieved this delicate positioning in reality, and the result is quite impressive to see. Situated in the maritime province of Nova Scotia, the low-cost construction is envisaged as a timber-made retreat with minimalist design considerations and passive architectural techniques.

The very first thing that catches the viewer’s attention pertains to the tiny section by which the 960 sq ft house maintains its contact with the ground level. To that end, the front part of the structure extends beyond this regular level, and is aptly supported by an ‘X’ arrangement of steel I-beams. As for the core habitat itself, its construction comprises of steel trusses and a timber framework – both of which ultimately account for a galvanized superstructure seen from outside.

Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_2

In regard to the low cost aspects of the Cliff House, the plan of the design is kept pretty simple with a straightforward rectangular scope. The zoning inside the building consists of a double height living space/dining room with a fireplace, and this entire space acts as the focal point of circulation with breathtaking views of the surrounding Atlantic Ocean through story-height glazed windows on all three sides. The expansive area is further complemented by an adjacent bathroom, and a bedroom on the mezzanine level.

As the architects make it clear –

On approaching the cabin from the land, one is presented with a calm wood box with its understated landscaping, firmly planted on the ground, in contrast with the subsequent dramatic interior experience of flying off cliff.

Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_3 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_4 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_5 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_6 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_7 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_8 Cliff House_MacKay-Lyons Sweetapple Architects_1

Via: Dezeen

Image Credits: Greg Richardson.

Comments are closed.

  Subscribe to HEXAPOLIS

To join over 1,100 of our dedicated subscribers, simply provide your email address: