Wood grain treatment facility takes a futuristic turn in the forest of Belgium

futuristic-facility-wood-oak-belgium_1Credit: Marie-Françoise PLISSART

At Marche-en-Famenne in the heart of the Ardennes Forest, lies a treatment facility for sylviculture grains that are derived from the proximate region. And while the very scope of such an installation may seem mundane, the opposite is quite true for the design in question here. Contrived by the studio Philippe Samyn and Partners, the structure ‘responds’ to the irregular polygonal nature of its site by what the architects termed as a – compact ovoid form.

futuristic-facility-wood-oak-belgium_3

Credit: Marie-Françoise PLISSART

The ‘futuristic’ curving facade of the treatment facility is derived from 1,691 large tiles of laminated reflecting glass. And while this outer form is visually enticing, especially considering the sylvan contrast of the surrounding, it is the arrangement of internal support elements that really alludes to an innovative design. To that end, according to the architects, the core framework of the building is timbered with 200 year old oaks. As the designers explained –

The initial idea was to use fresh wood because of its capacity to relieve pre-bending stresses from constant curvature. The basic element of the structure is a double layered-arc composed of various rectangular pieces of wood, all between 6,14 and 6,21 meters long. The arc thus formed of circular segments approximates a funicular curve. Their axes are all implanted in radian plans forming a torus section. This is an economic design, since it requires a limited number of different wood sections.

futuristic-facility-wood-oak-belgium_2

Credit: Daylight Liège sprl

So in essence, the futuristic glass shell incorporates what can be essentially termed as elements of vernacular architecture, with pre-bent perches being used in various cultures ranging from the Mongolians to the Zulu. And this complementary structural system houses a bevy of spaces, including a workshop, an array of cold storage areas, few offices and laboratories.

Credit: Marie-Françoise PLISSART

Credit: Simon SCHMITT

Credit: Marie-Françoise PLISSART

Credit; Simon SCHMITT

Source: ArchDaily 

  Subscribe to HEXAPOLIS

To join over 1,200 of our dedicated subscribers, simply provide your email address:


ps_menu_class_0
ps_menu_class_1
ps_menu_class_2
ps_menu_class_3
ps_menu_class_4
ps_menu_class_5
ps_menu_class_6

Wood grain treatment facility takes a futuristic turn in the forest of Belgium

At Marche-en-Famenne in the heart of the Ardennes Forest, lies a treatment facility for sylviculture grains that are derived from the proximate region. And while the very scope of such an installation may seem mundane, the opposite is quite true for the design in question here. Contrived by the studio Philippe Samyn and Partners, the structure ‘responds’ to the irregular polygonal nature of its site by what the architects termed as a – compact ovoid form.

futuristic-facility-wood-oak-belgium_3

Credit: Marie-Françoise PLISSART

The ‘futuristic’ curving facade of the treatment facility is derived from 1,691 large tiles of laminated reflecting glass. And while this outer form is visually enticing, especially considering the sylvan contrast of the surrounding, it is the arrangement of internal support elements that really alludes to an innovative design. To that end, according to the architects, the core framework of the building is timbered with 200 year old oaks. As the designers explained –

The initial idea was to use fresh wood because of its capacity to relieve pre-bending stresses from constant curvature. The basic element of the structure is a double layered-arc composed of various rectangular pieces of wood, all between 6,14 and 6,21 meters long. The arc thus formed of circular segments approximates a funicular curve. Their axes are all implanted in radian plans forming a torus section. This is an economic design, since it requires a limited number of different wood sections.

futuristic-facility-wood-oak-belgium_2

Credit: Daylight Liège sprl

So in essence, the futuristic glass shell incorporates what can be essentially termed as elements of vernacular architecture, with pre-bent perches being used in various cultures ranging from the Mongolians to the Zulu. And this complementary structural system houses a bevy of spaces, including a workshop, an array of cold storage areas, few offices and laboratories.

Credit: Marie-Françoise PLISSART

Credit: Simon SCHMITT

Credit: Marie-Françoise PLISSART

Credit; Simon SCHMITT

Source: ArchDaily 

  Subscribe to HEXAPOLIS

To join over 1,200 of our dedicated subscribers, simply provide your email address: